În urmă cu o zi, la ceas de seară, în Amfiteatrul Colegiului Naţional „Radu Greceanu” din Slatina, profesorul Silviu Gorjan şi-a lansat cartea „Sabin Eliad”.
Romanul structurat în două volume a apărut la prestigioasa Editură Hoffman şi conţine nu mai puţin de aproximativ 900 de pagini. Profesorul Constantin Voinescu spune despre romanul lui Silviu Gorjan: „Situat, ca tip narativ, între tradiţional şi modern sau între doric şi ionic, cum ar spune Nicolae Manolescu, romanul Sabin Eliad al lui Silviu Gorjan se constituie, tematic, într-o saga cu întorsături baroce a familiei boierului grec, împământenit în Regatul României Mari,Tache Eliad.
Discursul narativ este întretăiat complementar de cel etic sau estetic, iar introspecţia ca metodă de investigare a ordinii interioare a personajelor se aşază la răspântia dintre subiectiv şi obiectiv, dintre mimesisul aristotelic, valorificând stilistic realitatea, şi catharsisul, ca mod de eliberare a personajului de încordare şi angoasă. Ceea ce aparţine – într-o temporalitate bine definită – exteriorului vieţii oamenilor din Balomiri înseamnă istorie, căci ce altceva decât istorie este romanul, de la Miguel de Cervantes la Philip Roth?
Referirile autobiografice, justificat voalate, stilul confesional mai mult sau mai puţin evident şi atât de frapanta memorie afectivă, surprinzând elegiac o lume pe cale de dispariţie, nu diminuează ponderea obiectivităţii romanului Sabin Eliad, pe cât de veridic, pe atât de valoros pentru patrimoniul literar naţional”.
de Ilie Bîzoi – Gazeta Nouă