Culegere text si tehnoredactare computerizată: Mihaela SÎRGHIE
Coperta: Mihaela SÎRGHIE
Ilustratiile grafice si textele care le însotesc: Radu Bercea (Memoria retinei gulagului românesc) si, respectiv, Nicolae Ianăsi (fosti detinuti politici)
Editura Hoffman
Precuvântare
Motto: „Comunistii au vrut să ne facă fericiti cu forta: să fiti fericiti că vă ia mama dracului! Adică, să mănânci bine, să dormi bine, si la loc comanda!” (Petre Tutea)
Autorul acestor dezvăluiri, Constantin Soare, cel care a primit titlul de „Cetătean de Onoare” al orasului Motru, dar si multe alte diplome si recunoasteri nationale pentru eroismul său, a fost, fără îndoială, un luptător anticomunist, chit că inamicii si detractorii săi, luptători doar cu vorba, cu moaca si cu tupeul, s-au străduit – din toate puterile – să-i disimuleze meritele. Si să-l îmbrace în hainele vărgate ale unui detinut de drept comun, ale unui hot si infractor de rând, asa cum – de fapt – îl catalogase în epocă justitia lui Ceausescu.
Istorisirile sale sunt alcătuite din două episoade istorice importante: primul episod cuprinde dezvăluiri în premieră, cu privire la Revolta minerilor de la Motru, din 19 octombrie 1981 (subiect tinut si după 1989, în sertarele neocomunistilor, dar scos la lumină, în chip magistral, de prof. Gheorghe Gorun), iar al doilea episod cuprinde aspecte legate de evenimentele din Decembrie 1989, precum si monstruozitătile prin care-a trecut autorul. Amintirile sale, uneori fracturate si chiar prolixe, au valoare de document si ne îndeamnă pe noi, cititorii din Olt, să nu mai căutăm eroi în altă parte, atâta timp cât ei sunt lângă noi si respiră cu noi acelasi aer poluat al Slatinei noastre seculare. Cartea începe metodic, as putea spune, cu o sinteză a celor tratate în mod stiintific de prietenul protagonistului nostru, prof. Gheorghe Gorun, din Târgu Jiu, sinteză referitoare la situatia României si la premisele ce au declansat Revolta minerilor de la Motru, din 19 octombrie 1981, cea care a zdruncinat cumplit regimul de teroare al lui Nicolae Ceausescu si se termină cu mărturii si documente care atestă suferintele prin care a trecut conjudeteanul nostru, în timpul Revolutiei din Decembrie 1989, dar si după… Mesajul lui Constantin Soare este clar: majoritatea tortionarilor, călăilor si a celor care-au servit cu zel Securitatea lui Ceausescu, precum si a urmasilor acestora, nu numai că nu au dat socoteală pentru crimele lor, dar sunt si astăzi cocotati la toate nivelurile, în divanele politice locale si centrale, supraveghindu-ne destinul si mersul înainte… În ciuda unor inadvertente si confuzii, care se datorează autorului, cartea de fată este un STRIGĂT sfâsietor pentru Dreptate si ADEVĂR. Merită citită…
Dumitru Sîrghie – ziarist…